Pectina este un Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator si agent de ingrosare, prezent in mod natural in fructe, in special in mere, portocale si gutui.
Pentru uz industrial, pectinele se obtin din mere si portocale. Produsul se prezinta sub forma de pulbere, fara gust.
Cantitate: 500 gr.
Utilizare: Se utilizeaza conform cantitatilor prevazute de retete, in special in produse pe baza de fructe, pentru ingrosare si gelifiere: sucuri concentrate, nectaruri, gemuri, jeleuri, marmelade. Se utilizeaza si ca solvent pentru alti aditivi alimentari.
Mod de utilizare: Se integrează pectina la 40ºC impreună cu zahărul agitand puternic. Se aduce la fierbere. Adăugati acidul după activare.
Specificatii:
– pH potrivit: 3,2-3,5.
– Minimum 60% zahar adaugat + acid. Observatii:
– Gelificare foarte lenta.
– Efect final la 24h.
– Geluri opace.
– Termostat.
– Ireversibila.
– Se poate coace.
– Congelabil.
Siguranta alimentara: In Codex Alimentarius, produsul are denumirea de E 440 si este considerat inofensiv pentru sănătate. Doza maxima zilnica acceptata: Doza zilnica nu este limitata. Doza de incorporare in alimente: Nespecificat. In alimente, E 440 se poate utiliza fara o limita maxima. Se utilizeaza in cantitatile prevazute de retete. Descriere doza de incorporare in alimente: Pectina este permisa in alimente destinate copiilor mici in cantitate de pana la 5 gr / litru.
Efecte secundare: Nu
Descriere efecte secundare: Nu s-au semnalat efecte secundare la cantitatile incorporate in alimente. Contraindicatii: Nespecificat Utilizabil pentru copii: DA
Descriere utilizare copii: Pectina este permisa in alimente destinate copiilor mici in cantitate de pana la 5 gr / litru. Pe lista ingredientelor utilizate, acest aditiv trebuie specificat ca adaos cu rol de emulgator, stabilizator, agent de ingrosare, de umplere sau de aglomerare, insotite de indicarea “E 440”.